Być pięknym, młodym i zdrowym — to marzenie wielu z nas, ale czy w jego spełnieniu może pomóc dieta? Czy hormetyny, witaminy antyoksydacyjne, składniki mineralne, związki bioaktywne, jak polifenole, fitosterole, karotenoidy, terpenoidy i tym podobne substancje są w stanie oszukać czas?
Na te i wiele innych pytań podczas wykładu „Dietetyka antiaging. Czy zwyczaje żywieniowe mogą spowolnić procesy starzenia się organizmu?” odpowie dr n. med. Angelika Kargulewicz. Dowiemy się także, czym jest anti-aging i dlaczego zyskuje na popularności, jaki związek ma z tym trendem restrykcja kaloryczna, co o niej mówią badania naukowców. Punktem wyjścia dla tych rozważań będzie dieta rdzennych Okinawczyków, zwana dietą długowieczności.
Dr n. med. Angelika Kargulewicz jest adiunktem na Wydziale Nauk o Zdrowiu w ANS w Koninie, autorką prac z zakresu dietetyki i żywienia człowieka opublikowanych w czasopismach polskich i zagranicznych, a także redaktorką prowadzącą czasopisma o zdrowym odżywianiu „Food Forum”. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe oraz zajmuje się diagnostyką nietolerancji pokarmowych.
Wykład dr Kargulewicz z cyklu „Czwartkowe spotkania z Akademią” odbędzie się online już 17 listopada o godz. 18.00. Link do wykładu.
Jeśli nasuną się Państwu pytania związane z tematem wykładu, prosimy o ich przesłanie na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym ze strony portalu LM.pl.
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników