fbpx
  • Czcionka: A A+ A++
  • Interlinia: zresetuj wielkość interlinii włącz większą interlinie+
  • Kontrast: włącz kontrast wyłącz kontrast
  • Mapa strony: mapa strony

Imbir, kurkuma, kwiaty i owoce bzu oraz liście i owoce maliny, hibiskusa, goździków, anyżu i cynamonu były bohaterami spotkania pod tytułem „Prozdrowotne właściwości ziół i przypraw”, które dla uczniów I LO w Koninie przygotowała dr Agnieszka Saran-Jagodzińska.

Na zajęciach przygotowano rozgrzewające i wzmacniające odporność napoje. Ponadto uczniowie mogli zobaczyć różnego rodzaju surowce zielarskie, dowiedzieć się o nich różnych ciekawostek. Wzięli udział w konkursie na ich rozpoznawanie po wyglądzie oraz zapachu, a także poznać różnicę między ziołami w formie sypkiej oraz zaparzonej – jako herbaty ekspresowe. Na sali zapachy anyżu, kozłka lekarskiego, szałwii, rumianku, tymianku, rozmarynu i innych ziół sprawiały, że można było się poczuć jak w zielarni.  Zajęcia odbyły się w dwóch grupach, naprzemiennie z wykładem przeprowadzonym przez dr Andżelikę Kargulewicz.

A tematyka przeprowadzonego przez nią wykładu dotyczyła zasad racjonalnego żywienia na co dzień, z uwzględnieniem praktycznych wskazówek dotyczących przygotowania posiłków. Dr Kargulewicz omówiła na wstępie ideę zdrowego talerza oraz podstawowe zasady bilansowania diety. Uczniowie poznali ciekawe i smaczne inspiracje na śniadania, przekąski i kolacje, które z powodzeniem mogą wykorzystywać w codziennym jadłospisie.

Zajęcia odbyły się 30 listopada.

zioła na zajęciach dietetyki
zajecia dla uczniow z I LO w Koninie
dr A. Saran Jagodzińska przygotowuje sie do  zajęć
uczniowie na zajęciach na uczelni
wykład dla uczniów I LO w Koninie
uczniowie I LO w Ko ninie na wykładzie w PWSZ w Koninie