Badania statystyczne mówią, że w 2018 r. napoje alkoholowe były najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną wśród młodzieży szkolnej. Młodzi ludzie sięgali po nie częściej niż po papierosy i narkotyki.
To jedna z informacji, którą dr n. farm. Agnieszka Saran-Jagodzińska z Katedry Żywienia i Aktywności Fizycznej przedstawiła uczniom I LO w Koninie podczas wykładu „Konsekwencje nadużywania alkoholu przez młodzież”. Słuchacze poznali również podstawowe informacje dotyczące wchłaniania, metabolizmu i wydalania alkoholu. Ponadto dowiedzieli się w jaki sposób alkohol i jego przemiana wpływają na zaburzenia podstawowych szlaków metabolicznych w organizmie, zwiększenie produkcji tłuszczu oraz rozwój procesów nowotworowych, marskości wątroby, zaburzeń lipidowych, zapalenia trzustki i bezpłodności. Treści wykładu objęły też problem tolerancji, która znacznie łatwiej rozwija się u osób młodych, a także objawów głodu i negatywnych skutków zdrowotnych, psychicznych i społecznych.
Spotkanie online odbyło się 21 kwietnia 2021 r.
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników