fbpx
  • Czcionka: A A+ A++
  • Interlinia: zresetuj wielkość interlinii włącz większą interlinie+
  • Kontrast: włącz kontrast wyłącz kontrast
  • Mapa strony: mapa strony
images/Informatyka_pliki/baner-maly-na-strone-ans.png

Tłuszcze, antyoksydanty oraz dietoproflikatyka nowotworów były tematami serii wykładów dr Agnieszki Saran-Jagodzińskiej przygotowanych dla uczniów I LO w Koninie.

Cykl rozpoczęły dwa spotkania zatytułowane „Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka”, podczas których prelegentka – najogólniej rzecz ujmując – omówiła różnicę między złymi i dobrymi tłuszczami. Następnie przedstawiała podstawowe kryteria podziału tłuszczów – na stałe i ciekłe, oczyszczone i nierafinowane. Wyjaśniła, które oleje są zalecane w żywieniu i dlaczego, oraz jakich produktów unikać, aby unikać składników zwiększających ryzyko rozwoju wielu chorób.

Nadmierna produkcja wolnych rodników stała się negatywnym bohaterem trzeciego wykładu dr Saran-Jagodzińskiej – „Antyoksydanty w walce ze stresem oksydacyjnym”.

Licealiści dowiedzieli się o reaktywnych formach tlenu, antyoksydantach, a także co to jest stres oksydacyjny i w jaki sposób można mu zapobiegać.

Wiedza przekazana uczniom podczas trzech wymienionych wykładów była niezbędna, by zrozumieć ideę zdrowego sposobu żywienia i stylu życia w profilaktyce chorób nowotworowych, która była tematem ostatniego wykładu dr Agnieszki Saran-Jagodzińskiej – „Dietoprofilaktyka nowotworów”. Prowadząca przedstawiła szereg produktów spożywczych i ich składników, a także omówiła ich wpływ na nasze zdrowie. Pogrupowała je na te, które sprzyjają rozwojowi nowotworów, i te, które im zapobiegają.

emes