fbpx
  • Czcionka: A A+ A++
  • Interlinia: zresetuj wielkość interlinii włącz większą interlinie+
  • Kontrast: włącz kontrast wyłącz kontrast
  • Mapa strony: mapa strony
images/Informatyka_pliki/baner-maly-na-strone-ans.png

Trzy grudniowe wykłady dotyczące dietetyki dla uczniów I LO w Koninie przygotowała dr Agnieszka Saran-Jagodzińska, adiunkt z Wydziału Nauk o Zdrowiu.

W pierwszym, „Jak rozpoznawać niedobory składników mineralnych?”, omówiła rolę makro- i mikroelementów w organizmie, objawy niedoboru oraz nadmiaru, a także w jakiej żywności należy ich poszukiwać.

W drugim, „Dietoprofilaktyka chorób układu krążenia”, przedstawiła m.in. rolę składników mineralnych i witamin, błonnika i tłuszczów w funkcjonowaniu układu krążenia, wyjaśniła, dlaczego otyłość, cukrzyca  i nadciśnienie zwiększa ryzyko tych chorób. Podała również zalecenia dotyczące spożycia m.in. jaj, ryb, czosnku, kawy oraz orzechów w leczeniu i profilaktyce chorób  układu sercowo-naczyniowego oraz czynniki ryzyka ich  rozwoju, w tym u dzieci i młodzieży.

Trzeci wykład, „Znaczenie tłuszczu w żywieniu człowieka”, dr Saran-Jagodzińska rozpoczęła od definicji tłuszczu pokarmowego, jego roli w organizmie. Następnie przedstawiła podział kwasów tłuszczowych, rolę poszczególnych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu w rozwoju chorób, składniki olejów roślinnych, różnice między olejami rafinowanymi oraz tłoczonymi na zimno oraz zalecenia dotyczące spożycia tłuszczu.  Wyjaśniła znaczenie kwasów omega-3 w żywieniu człowieka, jego źródła i przemiany w organizmie.

ASJ/aria

Dieta – jak to łatwo powiedzieć - slajd z wykładu
slajd - piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
Slajd z wykładu o diecie