Młodzież z Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. S.Kaliskiego w Turku oraz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sompolnie uczestniczyła w zajęciach zorganizowanych w PWSZ w Koninie w ramach Akademii Młodego Studenta. Gościli ich 17 lutego wykładowcy i studenci dietetyki (Wydział Kultury Fizycznej i Ochrony Zdrowia).
Młodzież wysłuchała kilku ciekawych wykładów: „Slow-food kontra fast-food jako alternatywny styl żywienia w krajach rozwiniętych” (dr inż. Krzysztof Dziedzic); „Dietetyk –zawód medyczny z przyszłością” (prof. Grzegorz Mielcarz); „Dieta o niskim indeksie glikemicznym” (mgr dietetyki Joanna Tomczewska) oraz obejrzała trzy prezentacje przygotowane przez studentów dietetyki. W laboratorium chemii żywności odbyły się praktyczne ćwiczenia pomiaru węglowodanów w napojach energetyzujących a następnie zajęcia pt. „Ratuj życie” z udzielania pierwszej pomocy poprowadziła mgr Ewa Wojskunowicz.
ekdar
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników