fbpx
  • Czcionka: A A+ A++
  • Interlinia: zresetuj wielkość interlinii włącz większą interlinie+
  • Kontrast: włącz kontrast wyłącz kontrast
  • Mapa strony: mapa strony

Dietetyka jest już oficjalnie nowym kierunkiem na Wydziale Kultury Fizycznej i Ochrony Zdrowia PWSZ w Koninie. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego nadało mu właśnie uprawnienia do prowadzenia studiów pierwszego stopnia o profilu praktycznym. Nabór już się rozpoczął.
 
Jak zostać studentem na kierunku dietetyka w PWSZ w Koninie?
Po zalogowaniu się na naszej stronie, należy dostarczyć dokumenty (podanie oraz dowód opłaty rekrutacyjnej) do Biura Rekrutacji PWSZ w Koninie, które mieści się przy ul. Przyjaźni 1 (tel. 63-249-72-37). Biuro jest czynne od poniedziałku do piątku od 8.00 do 16.00, a także w soboty od 8.00 do 14.00.

Rekrutacja elektroniczna na kierunku dietetyka będzie prowadzona w terminie od 31 lipca do 14 września 2013 r.

Przypomnijmy, że tydzień temu uczelnia uruchomiła na Wydziale Społeczno-Technicznym inny nowy kierunek: bezpieczeństwo wewnętrzne, a na nim dwie specjalności bezpieczeństwo systemów i procesów logistycznych oraz zarządzanie kryzysowe i bezpieczeństwo publiczne
 
Zainteresowanym, a jeszcze niezdecydowanym prezentujemy sylwetkę absolwenta tego kierunku, czyli jaki będzie zakres umiejętności i możliwości specjalisty dietetyki.
 
1. Absolwent po ukończeniu studiów pierwszego stopnia na tym kierunku:
– posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw;
– jest przygotowany do planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności;
– planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją;
– oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
– zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
– oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
– kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP);
– oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
– organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego, dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.

2. Absolwent jest przygotowany do pracy w:
– publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
– zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering);
– organizacjach konsumenckich;
– placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji) oraz szkolnictwie. 

3. Opanował język obcy w stopniu pozwalającym na podstawową komunikację oraz posiada  umiejętności posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu medycyny.

4. Zna zasady ogólne i zawodowe obowiązujące w ochronie zdrowia.

5. Absolwent będzie przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia.

6. Absolwent powinien posiadać predyspozycje psychofizyczne do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi.
 
aria