Zainicjowana w maju ubiegłego roku współpraca z przedstawicielkami gruzińskich uczelni i środowiska lekarskiego, na czele z prof. Maka Buleishvili z Gruzińskiego Uniwersytetu Narodowego w Tbilisi, zaowocowała utworzeniem i realizacją kursu „Współczesne trendy w dietetyce: perspektywa medyczna”.
Celem kursu było zapoznanie grupy 11 lekarzy z Gruzji z wybranymi współczesnymi trendami w dietetyce, opartymi na aktualnym stanie wiedzy i popartymi najnowszymi wynikami badań. Kurs, trwający 180 godzin, został podzielony na sześć modułów: zaburzenia jedzenia i odżywiania się w praktyce lekarskiej; zasady żywienia w różnych typach cukrzycy oraz w zależności od stosowanej metody leczenia; dietoprofilaktyka i edukacja żywieniowa w przebiegu chorób metabolicznych i gastroenterologicznych; sytuacja zdrowotna seniorów: ocena stanu odżywienia i sposobu odżywiania; interakcje leków z żywnością; bezpieczna suplementacja.
Zajęcia odbywały się od maja do lipca w trybie online, w języku angielskim, i były prowadzone przez pracowników Wydziału Nauk o Zdrowiu: dr Angelikę Kargulewicz, dr Agatę Juruć oraz dr Agnieszkę Saran-Jagodzińską.
To niezwykle cenne, pionierskie doświadczenie wpisuje się w realizację zadań związanych z kształceniem ustawicznym, stanowiąc część oferty dydaktycznej uczelni. Warto dodać, że uczestnicy kursu wyrazili chęć udziału w kolejnych wspólnych przedsięwzięciach.
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników