Dietetyka to nauka medyczna, związana z żywieniem człowieka zdrowego i chorego, biochemicznymi podstawami żywienia, zapobieganiem chorobom zależnym od żywienia, oceną stanu odżywienia oraz technologiami przygotowywania potraw. Odwołuje się również do farmakologii i psychologii.
Specjalności:
- poradnictwo dietetyczne,
- żywienie w sporcie i odnowie biologicznej,
- psychodietetyka,
- produkty ziołowe i pszczele w dietetyce.
Warto studiować dietetykę, ponieważ:
- to zawód z przyszłością – rośnie popularność zdrowego stylu życia,
- zdobędziesz wiedzę, będziesz realizować swoje pasje i przygotujesz się
do udanego startu zawodowego,
- przygotują Cię do tego nauczyciele akademiccy z dużym doświadczeniem.
Nauczymy Cię:
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup wiekowych,
- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet,
- kontrolowania jakości produktów żywieniowych i warunków ich przechowywania,
- dokonywania oceny stanu odżywiania i sposobu żywienia pacjentów oraz wyciągania odpowiednich wniosków terapeutycznych.
Perspektywy zatrudnienia:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali,
- organizacje konsumenckie,
- placówki sportowe i inne (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji),
- placówki oświatowo-wychowawcze.
Celem studiów na kierunku dietetyka, jest współodpowiedzialność za zdrowie zarówno indywidualnego człowieka, jak i grup ludności, oraz poszanowanie zasad etyki zawodowej i uregulowań prawnych obowiązujących pracowników ochrony zdrowia.
Absolwent kierunku dietetykaopanuje wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego oraz chorego, a także technologii przygotowywania potraw. W trakcie studiów zdobędzie wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne oraz doświadczenie przygotowujące do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności; planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją; oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia; zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym; oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia; kontrolowania jakości produktów żywnościowych, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, aktywności fizycznej oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent kierunku dietetyka o specjalności poradnictwo dietetyczne posiadać będzie dodatkowe kwalifikacje do konsultacji w zakresie żywienia człowieka, kobiet w ciąży i matek karmiących oraz w dietoterapii w różnych zaburzeniach organizmu, jak również wspomaganiu żywieniowym osób wykazujących zwiększoną aktywność fizyczną.
Absolwent kierunku dietetyka o specjalności psychodietetyka posiadać będzie pogłębioną wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie opieki nad jednostką w obliczu zagrożeń dla zdrowia, spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i nieprawidłowym stylem życia. Przygotowany będzie do tworzenia zespołu terapeutycznego uwzględniającego aspekty profilaktyki i leczenia chorób, w których dostosowanie żywienia jest ważnym elementem terapii. Ponadto posiadać będzie umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności.
Absolwent kierunku dietetyka o specjalności żywienie w sporcie i odnowie biologicznej zdobędzie pogłębioną wiedzę i umiejętności przygotowujące do pracy z osobami uprawiającymi różne formy sportu. Opracowywania programów żywieniowych wspomagających proces treningowy, udział w zawodach, jak i odnowę biologiczną.
Absolwent kierunku dietetyka o specjalności produkty ziołowe i pszczele w dietetyce posiadać będzie pogłębioną wiedzę, umiejętności w zakresie pozyskiwania surowców zielarskich, technologii otrzymywania substancji roślinnych, technologii postaci produktów ziołowych i pszczelich, oraz ich własności i zastosowania w dietetyce.
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników